Clasa MAMMALIA

Ordin Lagomorpha

 

Familia Leporidae

Pe toate continentele. Au o viaţă nocturnă, ziua stau ascunse. Se hrănesc cu vegetale cărnoase, iarna cu coaja arborilor, în special în plantaţiile tinere. La noi se cunosc două specii.

CARACTERIZARE GENERALĂ

Este reprezentat prin mamifere rozătoare de talie mijlocie, caracterizate prin prezenţa a două perechi de incisivi pe maxilar (duplicidentare) şi in spaţiu mare (diastema, şa) între ei şi măsel. Pe mandibulăse găseşte o singură pereche de incisivi. Dentiţia definitivă are formula I 2/1, C 0/0, Pm 3/2, M 3/3 = 28. Toţi aceşti dinţi sunt lipsiţi de rădăcină şi au creştere continuă. Incisivii sunt acoperiţi cu smalţ, mai gros pe faţa anterioară şi mai subţire pe cea posterioară. Mişcările mandibulei sunt transversale

Botul cu tufe de mustăţi (vibrize), mai ales pe buza superioară. Picioarele pentadactile, cele posterioare mai lungi decât cele anterioare; degetele terminate cu gheare. Osul fibula este distal fuzionat cu tibia. Bune alergătoare şi săritoare. Cecum-ul intestinal are un pliu (valvulă) spiralat. Femela are 3-5 perechi de mamele pectorale şi abdominale, şi naşte, de obicei, mai mulţi pui.

Lagomorfele sunt răspândite în Europa şi America. Din cele două familii actuale, Ochotonidae şi Leporidae , doar ultima este prezentă şi în fauna noastră.

 • 

 

Comment Box is loading comments...

Totodată, este de dorit ca informaţiile şi datele din site, să se actualizeze periodic. La acest lucru pot participa voluntari şi nu numai, fie prin intermediul secţiunii contribuţie, fie contactându-mă via e-mail.

View My Stats